Poziom I - ETAPY
Zasady uczestnictwa
1) Turniej zostanie przeprowadzony w siedzibie Uczelni, a uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach. Za każdy etap konkursu uczestnicy będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
2) Każdy z uczestników otrzyma potwierdzenie udziału w Turnieju. Najlepsze drużyny otrzymają certyfikaty oraz nagrody ufundowane przez sponsorów i organizatora.
ETAP I. Rusz głową - test wiedzy.
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Przychodzi pacjent do dietetyka
Drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Nuvero (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp.
Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywali. Po zadaniu ostatniego pytania, każda z grup będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
Do III etapu turnieju zakwalifikują się 3 drużyny, które uzyskały łącznie największą liczbę punktów z Etapu I i Etapu II
ETAP III. Kulinarne podboje
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane danie zostanie przekazane drużynom po zakończeniu drugiego etapu konkursu. Danie będzie przygotowywane przez drużyny w Sali 215.
Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne i smakowe itp.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.